Різдвяні народознавчі зустрічі

... І прийшли до тебе три празники в гості…

Зима! А з нею дивовижне свято!
Твоя душа у небеса летить
І радості одержує багато,
Й приходить справжнє щастя кожну мить.
В піснях, колядках — молодість розквітла,
Ти до джерел вертаєшся своїх.

Новий рік, Різдвяні свята – одні з найдавніших і найпопулярніших свят. Це, мабуть, єдина подія, яку протягом століть щорічно відзначають у всіх країнах і на всіх континентах, яку знають, люблять і яку з нетерпінням чекають. Так твориться історія, так починається 2020 рік від Різдва Христового.

Різдвяні свята, особливі свята, отой родинний вогник, який збирає разом всю сім`ю, всю родину, тож не дарма в читальній залі Богуславської бібліотеки зібралися любителі прекрасного, члени літературно-поетичного клубу «Розтоки» на своє перше засідання у цьому році.

/Files/images/2020/zahodi/82191233_473492139947262_1593074310061228032_n.jpg

В душевній, доброзичливій атмосфері лунали колядки, щедрівки, новорічні віншування. Із задоволенням ми слухали підготовлену бібліотекарями Наталією Федорченко, Тетяною Сербою, Софією Позивайло історію традиційних новорічних обрядів українців , адже це ціла низка зимових свят, серед яких виділяється період дванадцятидення з кульмінаційними точками 1 січня (Новий рік), 7 січня (Різдво) і 19 січня (Хрещення) . Навколо цих дат протягом віків склався надзвичайно багатий величний комплекс звичаїв. Бо наш український народ повертається до золотих традицій Різдва. І знову, як багато століть тому, звучать від села до села, від господи, до господи , від родини до родин посівальні мелодії: по всьому світу звітують колядники про народження Божого Сина.

Доповнила розповідь по цій темі історик, краєзнавець, випускниця філософсько-богословського факультету Українського католицького інституту, що знаходиться у Львові Леся Іванівна Ніколенко, а також подарувала нашій бібліотеці двотомник книг «Історія релігій», Олега Шепеляка, який є філософом, магістром богослов`я, професором, священником Української Греко-Католицької Церкви.

/Files/images/2020/zahodi/газета 2.jpg

Приєдналася до розмови Таніта Іванівна Люріна, кандидат педагогічних наук, професор, завідувач кафедри початкової освіти Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, відмінник освіти України.

Підняла настрій та збадьорила зустріч своїми віршами відома місцева поетеса Тетяна Степанівна Сінченко. Керівник клубу літературно-мистецького клубу «Розтоки» Васильченко Валентина Миколаївна порадувала присутніх власними віршами. Також завітала на нашу теплу зустріч художній керівник Чайківського клубу Олена Дмитрівна Шеремет і ознайомила присутніх зі своєю творчістю.

Зустріч була насичена різноманітними різдвяними спогадами Миколи Васильовича Діденка та Леоніда Васильовича Літовкіна та всіх інших присутніх членів літературно-мистецького клубу «Розтоки».

Бібліотека – це древня і вічно юна оселя людського розуму, тут ми отримуємо душевний спокій, втіху в печалі, моральне оновлення і відповіді на всі хвилюючі питання. Тут бібліотечні працівники ріднять людей з книгою, відкривають їм велич слова. Вони розуміють, що книга, як незгасимий вогник освітлює шлях кожному.

Адже, незважаючи на розвиток новітніх технологій, друкована книга завжди залишається найкращим джерелом інформації, а бібліотека - найкращим місцем для духовного збагачення.

/Files/images/2020/zahodi/83332132_154177539330402_8752575528801665024_n.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 116